Atari

We kunnen het niet over gamen hebben zonder de legendarische Atari te vermelden. Atari was niet de eerste op de markt, maar wel het eerste grote succes. De spelconsole opende een nieuwe markt, die ervoor slechts voor enkelen bekend was. Een van de grootste successen was natuurlijk Pac-Man!

Pan-man

Hoewel sommigen klaagden over de slechte graphics, werden er meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht van het spel, dat het grootste succes van het bedrijf werd. Het doel ervan is de joystick snel genoeg te bewegen om alle bruine stippen op te eten voor een spook jou te pakken krijgt. Als je de grotere stippen kunt opeten, veranderen de spoken van kleur en kun je ze ook opeten. Wist je trouwens dat de namen van de spoken Blinky (rood), Inky (cyaan), Pinky (roze) en Clyde (oranje) zijn?

Space Invaders

Wat zegt jou de naam Space Invaders? Heb je het ooit gespeeld?

Het spel werd in 1978 gelanceerd door Taito. Er bestonden speelhalversies van en het was beschikbaar op andere spelconsoles, maar het grootste succes werd geboekt voor Atari. Het was een van de eerste games met acties in twee richtingen. De speler kon de richting van het laserkanon bepalen en het moment waarop het werd afgevuurd, terwijl de aliens opzij bewogen en dichterbij kwamen. De inspiratie voor het schieten op aliens met een laserkanon werd gehaald uit Star Wars en het boek War of the Worlds van H.G. Wells.

 

Nintendo EU

 

 

 

 

 

 

 

We kunnen toch niet praten over klassiekers zonder Nintendo te vermelden?

Het in 1889 opgerichte speelkaartenbedrijf startte in de jaren ’70 een videospelafdeling dat het Nintendo Entertainment System (of NES) lanceerde in ’83. Voor veel mensen werd Nintendo synoniem met het spelen van videogames. Het bedrijf veranderde de spelmarkt en bracht veel geliefde en bekende personages tot leven. Donkey Kong en Mario waren aanwezig in het eerste speelhalspel dat uitgebracht werd door het bedrijf, dus laten we deze hoofdpersonages even introduceren!

1 Mario

Mario en de Prinses in het speelhalspel Donkey Kong

Dit was een van de bekendste computerspelreeksen. Oorspronkelijk zou het een spel worden gebaseerd op Popeye, maar het werd een aap, de slechterik, met de missie: voorkomen dat Jumpman de prinses redt. Na het grote succes van het spel werden nog verschillende versies gelanceerd, met andere verhaallijnen en doelen. Donkey Kong werd zelfs een geliefde held met een eigen sidekick, Diddy Kong. De graphics werden beter en op de daarop volgende console, de Super Nintendo (SNES) zagen de beelden er zo uit:

DonkeyK
Een pak beter, vind je niet?

 

Mario

 

Uit dit eerste, geweldige spel werd het tweede succes geboren: Mario. Heb je opgemerkt dat Mario verschijnt in de eerste Donkey Kong-game? Ja! Ze waren nooit echt de beste vrienden. Eerst omdat de aap prinses Pauline ontvoerde en Mario haar moest redden. Donkey Kongs werk werd later overgenomen door het monster Bowser in de Mario-reeks.

De allernieuwste console in die tijd was het Super Nintendo Entertainment System (SNES) met 16-bit-technologie. Dit betekende betere graphics, extra ruimte voor grotere games, betere kleuren en nieuwe mogelijkheden. Met deze laatste stap kunnen we zeggen dat klassieke games blijvers zijn.

Heb jij deze spellen gespeeld? Welk is jouw favoriet? ;-)