Wat zouden games zijn zonder atletische vrouwen die buitenaardse monsters onder vuur nemen, zonder dromerige dames in nood wachtend op jouw dappere bevrijdingspoging, zonder moedige heldinnen die revolutionaire idealen najagen? Inderdaad, ze zouden stukken minder leuk zijn. Vrouwelijke game personages zorgen voor heel wat intrigerende invalshoeken. Als eerbetoon, hebben we een top 10 gemaakt van de stoerste vrouwelijke personages die er in de digitale wereld te vinden zijn.

top-10-female-game-characters-v1

De top 10 vrouwelijke game personages

Waar mannelijke game personages vaak staan voor macht, kracht en moed, lijken vrouwen een heleboel verschillende kenmerken te vertegenwoordigen. Dames in nood, sensuele fantasieën of dappere heldinnen, hun verschijningsvormen zijn eindeloos.

We hebben deskundigen in de game industrie, zowel mannen als vrouwen, om hun favorieten gevraagd: Vrouwelijke game personages die zich gemakkelijk staande houden naast hun mannelijke tegenhangers. Invloed, persoonlijkheid, vaardigheid en intelligentie… Deze 10 dames hebben het allemaal!

#10

Faith Connors - Mirror's Edge

Faith Connors – Mirror’s Edge

“Verfrissend”, kunnen we Faith Connors het beste noemen. Ze is een vrouw van weinig woorden, maar ze heeft een uitgesproken voorkeur voor actie. Ze is een free-running, rebelse heldin die haar leven op het spel zet door op te komen voor de slachtoffers van een kwaadwillende samenleving. Een geweer heeft ze niet nodig; Faith heerst over de daken van de stad met alles wat toevallig voorhanden is.

Fysieke kracht  
Intelligentie  
Looks & Stijl  
Persoonlijkheid & Moraal  
Dapperheid  
Belang in het spel  

Stemmen
#9

Chun-Li - Streetfigher

Chun-Li – Street Fighter

Chun-Li verdient haar plek in deze lijst, alleen al vanwege het feit dat ze het allereerste vrouwelijke personage in een vechtspel was. Iconisch! Niet alleen is Chun-Li een uitzonderlijke strijder, maar als undercover agente heeft ze bovendien een missie: wraak op degenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van haar vader.

Fysieke kracht  
Intelligentie  
Looks & Stijl  
Persoonlijkheid & Moraal  
Dapperheid  
Belang in het spel  

Stemmen
#8

Lightning - Final Fantasy

Lightning – Final Fantasy

Bekend staan als een van de meest invloedrijke vrouwelijke personages in de Final Fantasy serie is één noemenswaardig argument voor haar plek in deze top 10. Lightning combineert een geweldig uiterlijk met een sterke persoonlijkheid. Niet alleen redde ze haar zusje en moest ze een godin beschermen, ze is ook nog eens voorbestemd om de mensheid te redden. Wat een vrouw!

“Begonnen als verlegen meisje, liet Lighting al gauw zien hoe je op subtiele wijze sterk kunt zijn.”Ruud Oomens – Gameliner.nl

Fysieke kracht  
Intelligentie  
Looks & Stijl  
Persoonlijkheid & Moraal  
Dapperheid  
Belang in het spel  

Stemmen
#7

Jade - Beyond Good & Evil

Jade – Beyond Good & Evil

Het gaat ons niet om macht of seksuele aantrekkingskracht. Onze obsessie met Jade gaat puur om persoonlijkheid! Ze is een medelevende journalist, ze heeft een voorliefde voor de natuur en ze werkte in een weeshuis. Het feit dat haar persoonlijkheid zowel aansprekend als intelligent en inspirerend is, maakt haar op een moderne manier sterk en sexy!

“Jade staat voor het goede en daarbij zoekt ze gerechtigheid om de onschuldigen te beschermen. De vele obstakels die ze hierdoor tegen komt, kan ze allemaal alleen aan. Dit maakt haar zowel onafhankelijk als gevat.”Edwin van Iersel – Slashing Through

Fysieke kracht  
Intelligentie  
Looks & Stijl  
Persoonlijkheid & Moraal  
Dapperheid  
Belang in het spel  

Stemmen
#6

Bayonetta

Bayonetta – Bayonetta

Ja, Bayonetta is een nogal sensueel wezen… Wacht even met het geven van commentaar en respecteer het! Sensualiteit of seksualiteit zijn simpelweg vrouwelijke kenmerken die het verdienen om op een positieve manier te worden uitgelicht. En laten we niet vergeten dat Bayonetta zo veel meer is dan alleen dat. Ze is een dappere en creatieve strijder (ze gebruikt haar haar als wapen) en ze houdt zichzelf verrassend goed staande in haar eigen bizarre spel.

“Bayonetta stijgt boven het stereotype sexy vrouw uit en maakt het op inspirerende wijze tot onderwerp van haar spel. Het titelpersonage gebruikt de vermomming van haar seksualiteit als een bron van macht. Tussen Bayonetta en haar even stoere rivale, Jeanne, is het een vrouwenwereld; de mannen zijn slechts onderdeel van hun spel. Er wordt niet gesold met de ‘Umbra Witches’. Met dit unieke thema, is het spel een artistieke representatie van de gedachtegang dat vrouwelijke seksualiteit een wapen op zich is.”Leigh Alexander – Game Journalist

Fysieke kracht  
Intelligentie  
Looks & Stijl  
Persoonlijkheid & Moraal  
Dapperheid  
Belang in het spel  

Stemmen
#5

Alyx Vance - Half-Life 2

Alyx Vance – Half-Life 2

Vergeet de stereotype gewelddadige, buitensporig seksueel getinte personages! Alyx Vance zou gemakkelijk je beste vriendin kunnen zijn. En zonder twijfel, je zou haar als vriendin willen hebben. Ze mag dan regelmatig geweld gebruiken, toch blijft ze ontzettend menselijk. Omdat Alyx Vance geen leidend personage in Half-Life is, blijft plek 5 voor haar het hoogst haalbare.

“Half-Life 2 heeft ons een sterk en heldhaftig personage gegeven om ons mee te kunnen identificeren. Alyx geeft een menselijke en heel persoonlijke twist aan het verhaal, waardoor spelers haar kunnen zien als een lichtpunt in het donker.”Edwin van Iersel – Slashing Through

Fysieke kracht  
Intelligentie  
Looks & Stijl  
Persoonlijkheid & Moraal  
Dapperheid  
Belang in het spel  

Stemmen
#4

Ellie - The Last of Us

Ellie – The Last of Us

Deze jongedame is nog maar een tiener, maar tegelijkertijd blijkt ze een ware overlever te zijn. Ze is enerzijds een grappig meisje maar anderzijds “staat ze haar mannetje” zodra dat nodig is. Ze is geen hoofdpersoon, maar door haar invloed op het verhaal en de emotionele diepgang die ze brengt, mag ze hier zeker niet vergeten worden.

Fysieke kracht  
Intelligentie  
Looks & Stijl  
Persoonlijkheid & Moraal  
Dapperheid  
Belang in het spel  

Stemmen
#3

Emily O'Malley - Delicious

Emily O’Malley – Delicious series

Hier hebben we ander soort personage! Deze schattige, kleine dame uit de populaire casual game serie is waarschijnlijk niet erg goed met geweren (voor zover wij weten). Desondanks leidt ze haar eigen toprestaurants, heeft ze een onberispelijke persoonlijkheid en zijn er al 10 spellen volledig gewijd aan haar leven.

“Emily is waarschijnlijk geen personage dat je in deze lijst zou verwachten, maar ze verdient ongetwijfeld een plek in de top 10! Enerzijds stelt ze de belangen van anderen altijd boven die van haarzelf, maar anderzijds is ze ontzettend dapper en weet ze precies wat ze wil. Emily is onafhankelijk, slim en een absoluut voorbeeld!”Dirk van Spreuwel – Zylom

Fysieke kracht  
Intelligentie  
Looks & Stijl  
Persoonlijkheid & Moraal  
Dapperheid  
Belang in het spel  

Stemmen
#2

Samus Aran - Metroid

Samus Aran – Metroid

Jazeker, deze powervrouwen zijn één en dezelfde! Alhoewel ze gedurende de jaren een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt, was Samus Aran één van de eerste vrouwelijke game personages ooit! Pas na het uitspelen van het volledige eerste spel uit de Metroid serie, werd duidelijk dat één van de dodelijkste wezens uit het Metroid sterrenstelsel een vrouw is. Sindsdien is aan de populaire status van Samus Aran niets veranderd en we verwachten dat ze ook nog vele jaren top-10 waardig zal blijven!

“Samus hoort absoluut thuis in deze lijst. Hoe groot de verrassing was toen bleek dat Samus een vrouwelijk personage is, mag niet onderschat worden!”Susan Schoonberg – GameHouse

Fysieke kracht  
Intelligentie  
Looks & Stijl  
Persoonlijkheid & Moraal  
Dapperheid  
Belang in het spel  

Stemmen
#1

Lara Croft - Tomb Raider

Lara Croft – Tomb Raider

Het valt niet te ontkennen; Lara Croft is één van de meest favoriete game personages ooit! Ze was lange tijd onderwerp van controverse, maar bleef desondanks populair. Zijn het haar looks, haar geweldige transformatie, haar filmvertoning door de enige echte Angelina Jolie, of zou het haar vaardigheid met twee geweren zijn? We verwachten dat het een combinatie van al het bovenstaande is. Nog steeds, na bijna 20 jaar, kan Lara Croft de digitale wereld aan. Haar legende leeft nu misschien wel meer dan ooit!

Al waren haar uit pixels opgebouwde rondingen een mooie extra in haar eerste games, mevrouw Croft laat nu zowel mannelijke als vrouwelijke spelers zien wat het is om een sterke vrouw te zijn.”Ruud Oomens – Gameliner.nl

Fysieke kracht  
Intelligentie  
Looks & Stijl  
Persoonlijkheid & Moraal  
Dapperheid  
Belang in het spel  

Stemmen

En dit zijn ze! Deze vrouwelijke game personages staan aan de top van de digitale wereld en verslaan daarmee alle anderen!

Ben je het eens met deze top 10 of mis je iemand? En wie zou je dan uit de lijst halen? Deel jouw mening en reageer op dit blog of op Facebook of Google+!

Hartelijk bedankt aan deze game experts voor hun waardevolle input:
Ahlam El Arras, Danny Muskens [GameHouse], Dirk van Spreuwel [Zylom], Edwin van Iersel [Slashing Through, GameHouse], Gody van den Bogaard [GameHouse], Jake de Oude [Zylom], Jan Castelijns [GameHouse], Jasper Klein, Hugo Welkers [XGN], Laura Kempenaar [Inside Gamer, Gamer.nl, Female Gamers], Martijn Koetsier [Textualize, Game Cowboys, Ubisoft], Niels Koek [GameHouse], Raul Esteban Aliaga Diaz [GameHouse], Rox van der Helm [XGN], Ruud Oomens [Gameliner.nl], Susan Schoonberg [GameHouse], Tim Meijer