Sinds enige tijd heeft onderzoek het nut van spellen aangetoond bij het verminderen van angst bij gestresseerde mensen. Een van de meest succesvolle onderzoeken op dit gebied werd uitgevoerd door de afdeling Psychologie van Hunter College in New York.

Het verhaal begint met een spelletjesapp, geïnspireerd door een nieuwe cognitieve behandeling voor angst, genaamd “Attention Bias Modification Training” of ABMT. In deze app moeten mensen met een angststoornis twee personages volgen op het scherm en hun pad zo snel en zo precies mogelijk volgen. Na 25 à 45 minuten zag men reeds resultaat: minder ongeruste en minder onzekere patiënten.

Impact op dagelijks leven

“Zelfs na een korte speeltijd van ongeveer 25 minuten werd er een sterk effect op het angst- en stressniveau waargenomen in het laboratorium” zegt onderzoeksleidster Tracy Dennis. “Dit is geweldig nieuws wat het potentieel betreft van het vertalen van technologieën in mobiele applicaties, want het gebruik van deze applicaties zijn meestal kort en voortdurend in verandering”, gaat Dennis verder. Met andere woorden soortgelijke spellen zouden goed ontvangen worden door mensen die problemen hebben met stress in het dagelijkse leven.

Andere spellen

De volgende stap is om te achterhalen of zelfs kortere intervallen tussen starts, bij bijvoorbeeld populaire spelletjes op je smartphone, hetzelfde effect kunnen hebben. Als het antwoord “ja” is, kunnen psychologische interventies in spelletjes een revolutie betekenen in de manier waarop wij met stress, depressie en angst omgaan. De weg is vrij naar het ontwerpen van toegankelijke en aantrekkelijke spellen als een tool om mentale gezondheid te promoten.

Sowieso zijn spelletjes leuk, maar dit nieuws maakt hen nog aantrekkelijker en interessanter! Heb jij je dagelijkse portie plezier al genomen? Onthoud: een spel per dag, houdt de dokter weg! ;-)