Wanneer we onze spieren trainen, worden ze sterker en werken ze beter. Dat weet iedereen. Wat misschien niet iedereen weet, is dat we ook onze hersenen kunnen trainen. We hebben het niet over oefeningen om je geest gezond te houden (hoewel dit ook een van de voordelen is van het ’trainen’ van jouw grijze cellen). Nee, wij hebben het over iets relatief nieuws en iets dat nauw verbonden is met de wereld van videospelletjes: Neurobics.

Laten we beginnen bij het begin: wat is Neurobics?

Gymnastiek voor je hersenen. Zo simpel is het. Dankzij recente ontwikkelingen in de neurowetenschap zijn wetenschappers tot de conclusie gekomen dat ons brein in staat is tot fantastische dingen, waaronder het vermogen om het aantal neurale verbindingen te verhogen en het “verjongen” van het brein door middel van de creatie van nieuwe synapsen en neuronen. Neurobics kan bijgevolg omschreven worden als een training voor je geest die net zoals je lichaam getraind en gestimuleerd dient te worden om zijn volledig potentieel te bereiken.

Wat hebben spellen hier nou mee te maken?

Alles! Vooral degene die gebaseerd zijn op strategie en ruimtelijk redeneren. Puzzels, online strategie-spellen en memory-spellen vormen uitstekende prikkels voor het brein. En voor je zegt “Oh, dat wist ik al”, moet je beseffen dat je met alleen deze spellen jouw brein gezond kan houden. Om je brein echter te ontwikkelen, is het belangrijk om te variëren en vooral om nieuwe dingen uit te proberen.

Doorbreek de routine

Neurobics is gebaseerd op oefeningen die de normale routine van onze geest doorbreken. Denk aan een nieuwe werkwijze toepassen, met een andere hand schrijven of tandenpoetsen … Er is geen verschil wat spellen spelen betreft: af en toe mag je eens variëren. Als je bekend bent met strategie-spellen of puzzels, probeer dan eens spellen te spelen waarbij ruimtelijk redeneren zeer belangrijk is en vice versa. Het belangrijkste is dat je blijft afwisselen en nieuwe uitdagingen opzoekt. Wij hebben een uitgebreide spelletjescatalogus waar je alle soorten spellen terugvindt. Kies dus gewoon die spellen die jou het meest aantrekken!

Ben je klaar om je hersengymnastiek te starten? ;-)